Nytt!

Konstfoto/Giclée Fine Art?

Det råder en hel del okunskap och irritation över de två vanligaste uttrycken för framställning av foto. Om man tänker bort från det klassiska (analoga) fotografiet framställs idag bilder i en teknisk digital miljö. En del säger Giclée Fine Art, andra säger Konstfoto. Ja det finns många fler uttryck för samma sak. En digital bild som framställs som en bläckstråleutskrift.
Någon säger att det inte handlar om konst och att de digitala bilderna kan mångfaldigas. Alla fotografier kan mångfaldigas, och i vissa fall görs det.
Allt står och faller med kvalité, och moral hos skaparen av bilden.
När det gäller kvalité handlar det om att öppet kunna redovisa hur bilden framställs. Vilka färger och vilken slags papper ”man” använder. För just inom det området råder det stora, riktigt stora skillnader i kvalité. Epson står för ”skrivaren” och pigmenterade färger Hahnemühle står för kvalitétspapper. Dessa saker betyder allt utom, naturligtvis, själva motivet .

"Utställningsbilder"
Bilder från några av mina utställningar.

Alla kan mångfaldiga bilder. Det handlar om att fotografen har moral och anger, ärligt, upplagans storlek och att signera alla bilder. Det är bara fotografen som kan göra det, absolut ingen i dennes ställe. Det finns företag som påstår sig garantera en viss upplaga. Visst men bara den upplaga de har gjort, ingenting annat!
Så lyssna med konstnären hur bilden är framställd? Se till att bilden är signerad. Kräv också ett intyg på det fotografiska konstverk du tänkt köpa.
                       Lycka till.

På den här sidan kunde du tidigare hitta alla mina utställningar. Men hur kul är det att läsa det? Att jag haft över 30 utställningar? Jurybedömda, separat och samlingsutställningar. Representerad i en rad olika konstföreningar, privatpersoner både när och fjärran. Att jag har arrangerat en rad konstutställningar, men hur länge ska du behöva läsa om det?
Mer intressant är ett antal projekt men inte heller de passerar nålsögat när jag gjort om sidan.
Jag hoppas du gillar det nya innehållet.