Nytt!

Konstfoto/Giclée Fine Art?

Det råder en del okunskap och irritation över de två vanligaste uttrycken för framställning av foto. Om man tänker bort från det klassiska (analoga) fotografiet framställs bilder numera i en teknisk digital miljö. En del säger Giclée Fine Art, andra säger Konstfoto.
Någon säger att det inte handlar om konst och att de digitala bilderna kan mångfaldigas. Alla fotografier kan mångfaldigas, och i vissa fall görs det.
Allt står och faller med kvalité, och moral hos skaparen av bilden.
När det gäller kvalité handlar det om att öppet redovisa hur bilden framställs. Vilka färger och vilket slags papper ”man” använder. För just inom det området råder stora, riktigt stora skillnader. Epson står för ”skrivaren” och pigmenterade färger Hahnemühle står för kvalitétspapper. Dessa saker betyder allt utom, naturligtvis, själva motivet .

"Utställningsbilder"
Bilder från några av mina utställningar.

 Det är viktigt att fotografen ärligt berättar om upplagans storlek och att  alla bilder är signerade. Det är bara fotografen som kan göra det, absolut ingen i dennes ställe. Det finns företag som påstår sig garantera en viss upplaga av en utgiven bild. Men gäller bara den upplaga de har gjort,  absolut ingenting annat!
Så prata med konstnären, hur bilden är framställd? Se till att bilden är signerad. Kräv också ett intyg på det fotografiska konstverk du tänkt köpa.
                       Lycka till.

På den här sidan kunde du tidigare hitta alla mina utställningar.  Att jag haft över 30 utställningar? Jurybedömda, separata och samlingsutställningar. Representerad hos konstföreningar, privatpersoner både när och fjärran. Att jag har arrangerat en rad konstutställningar. Istället finns här information om konstbilder. Du är välkommen att kommentera mina texter.