Möten som griper tag.

I mitt arbete med boken har jag idag träffat en alldeles otrolig konstnär, trots att hon själv inte anser sig vara just konstnär. Med en otroligt energi och lust tar hon sig an svåra utmaningar och lyckas förmedla positiva tankar och energier till sin omgivning. Ett mycket givande möte som du får läsa mer om i boken senare.

Fin kamera?

Ofta kan jag höra  - du som har så bra kamera, och?  Därmed underförstått att det blir bra bilder. Kameran väljer inte själv, ser inte när något händer, vinklar, ljus, skapar inte en nära kontakt med föremålet för fotograferingen. Det gör personen som håller i kameran, enkel eller avancerad. Så en avancerad och dyr kamera skapar inte bilder på egen hand. Har du hört uttrycket, chansen kommer som en snigel och försvinner som en blixt?  Så är det, ett leende, en blick, en konfrontation, ett mål i fotboll eller när fågelmamman matar sina ungar. Det är där och då som kunskap/erfarenhet gör skillnad. En gammal kommentar i branschen var att en skicklig fotograf kan skapa bra bilder med en enkel kamera. En mindre skicklig "fotograf" har svårt att skapa bra bilder med en  avancerad kamera. Det är en tes som fortfarande håller.

Galerie Argentic

Under oktober-november kommer ett antal kontaktkartor och bilder från Paris Match att visas på Galerie Argentic i Paris.  Nu är det väl knappast alla som kan resa dit för att se bilderna.  Men en del material finns på nätet, under den här länken http://www.argentic.fr/ finns det en hel del intressanta bilder. Så titta in och njut av bilderna.

Arbetet med min bok.

Jo arbetet fortskrider, det är ett intressant pussel av möten, tider och samtal. Planeringen är att boken skall tryckas i december, så det är bråttom. Ibland kan jag påverka tidsperspektivet ibland inte. Det är bland annat det som gör arbetet intressant och spännande. Varför skall allt vara förutsägbart?

Ralph Gibson.

har ganska länge följt och beundrat foto den amerikanska fotografen Ralph Gibson.
Han ser bilder i ett mycket brett perspektiv och framför allt. han ser det stora i det lilla. 
Jag vill tipsa alla intresserade at gå in på hans sida och titta lite närmare och fördjupa sig i hans fotografi. Enligt mig strålande fotografi.  Här är en bra länk.                                http://www.ralphgibson.com/archive.html

Hönan och ägget?

Funderar ibland på positiva reaktioner på en bild på exempelvis Facebook. Det är mer sällan som själva bilden får ett OK mer att motivet får det. Ofta går det inte riktigt fram att det är just fotografen som berikat motivet. Det kan absolut även vara motsatsen. Men äras den som äras bör?


Tänkvärda ord av Robert Capa.

"If your pictures aren't good enough, you're not close enough"

.

Henry B Goodwin.

Mellan åren 1915-1930 dominerade stockholmsfotografen Henrý B Goowin den svenska fotografin.Hans bilder väckte uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. Två böcker var särskilt intressanta "Konstnärsporträtt" och " Vårt vackra Stockholm".  I min hand siter jag med boken  "Goodwin, en hyllning" utgiven av Norstedts 1998. Jag har en känsla av att Goodwing inte är alltför känd utanför de "inre" kretsarna så jag viol absolut rekommendera hyllningsboken som innehåller många fantastiska bilder.

Utställningar.

Nu har jag rensat ordentligt i min lista över utställningar. Går du in och saknar något är det för att jag inte tycker alla utställningar behöver redovisas. Hur är det man säger? Ut med det gamla och in med det nya. Så nästa gång du tittar in där så kanske det finns något nytt intressant, vem vet?

Photography is not just the clicking of a button. It´s in the experience!